Dieta wegańska, a dieta roślinna

Termin ” plant based” jest obecnie bardzo często używany. Jest on stosowany zamiennie ze słowami „zdrowy”, „pożywny”, a nawet „wegański”. Ale oto rzeczywistość: Dieta roślinne i dieta wegańska nie są tak naprawdę synonimami. Podczas gdy diety wegańskie są generalnie oparte na roślinach, diety oparte na roślinach nie są z definicji wegańskie.

Co to znaczy być weganinem i skąd wzięła się ta nazwa?

Termin „wegański” został wprowadzony w 1944 roku przez angielskiego aktywistę walczącego o prawa zwierząt, Donalda Watsona, w celu opisania koncepcji wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego z powodów etycznych. Od tego czasu, ludzie zaczęli stosować wegańską dietę i styl życia ze względu na troskę o prawa zwierząt, eliminując ze swojego życia wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Obejmuje to oczywiste pokarmy, takie jak mięso, drób i ryby – obok produktów zwierzęcych, takich jak jaja, nabiał, a nawet miód. Większość wegan eliminuje również produkty pochodzenia zwierzęcego poza dietą – takie jak wyroby skórzane lub futrzane, produkty, które wykorzystują jakiekolwiek składniki pochodzenia zwierzęcego (np. wosk pszczeli lub żelatyna) lub cokolwiek, co wiąże się z testowaniem na zwierzętach. Oprócz troski o dobrobyt zwierząt, wielu wegan wybiera ten styl życia ze względu na wpływ hodowli fabrycznych na środowisko lub korzyści zdrowotnych płynących z przejścia na żywność roślinną.

Dieta oparta na roślinach – najzdrowsza spośród wszystkich diet?

Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie diety wegańskie są zdrowe. Weganie zazwyczaj skupiają się na unikaniu produktów zwierzęcych, jednak priorytetem nie jest nieprzetworzona, oparta na roślinach, cała żywność. Tutaj warto pomyśleć pomyśl o sztucznych zamiennikach mięsa lub wysoko przetworzonych przekąskach. Podstawowym wymogiem dla etykiety „wegańskie” jest wykluczenie produktów zwierzęcych – korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia są naprawdę zależne od tego, jak ktoś zdecyduje się praktykować całą tę dietę. Dieta roślinna przez lata była uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Niestety obecnie jest nieco inaczej. Ze względu na rozwój technologii produkcji żywności dieta dzisiejszych wegan w dużej mierze opiera się na produktach przetworzonych.

Co to znaczy dieta roślinna?

Diety roślinne są często źle rozumiane. Chociaż dieta roślinna opiera się na znacznie większej ilości, jak sama nazwa mówi, roślin, nie oznacza to, że musisz koniecznie wyciąć wszystkie inne grupy żywności. Idealna dieta roślinna to taka, w której na talerzu znajdują się świeże produkty, zboża pełnoziarniste, tłuszcze pochodzenia roślinnego, orzechy, rośliny strączkowe i nasiona. Oprócz tego, że jest to zdrowy sposób myślenia o jedzeniu, że diety oparte na roślinach pomagają czuć się bardziej sytym po posiłku i bardziej zadowolonym, ponieważ spożywa się więcej błonnika, a posiłki mają większą objętość. Poprzez zwiększenie liczby roślin w diecie, wzrasta ilość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i fitozwiązków dostarczonych w codziennej diecie. .

Czy diety roślinne są pełnowartościowe?

Jedną z powszechnych obaw dotyczących zarówno diety wegańskiej, jak i wegetariańskiej jest to, czy naprawdę dostarczasz organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych? Tak długo, jak spożywasz zdrową równowagę białka, warzyw, owoców i innych bogatych w błonnik, pełnowartościowych węglowodanów, nie ma powodu, dla którego mógłbyś nie dostarczać witamin i składników odżywczych, których potrzebuje organizm.

Co to znaczy pełnowartościowa żywność oparta na roślinach?

Dieta oparta na produktach pełnoziarnistych i roślinnych jest dokładnie tym, na co wygląda: jest to dieta, w której priorytetem jest spożycie całej, nierafinowanej, nieprzetworzonej, naturalnej żywności pochodzącej z natury – głównie są to owoce, warzywa, pełne ziarna, nasiona i rośliny strączkowe. Jednocześnie, ten styl odżywiania unika lub ogranicza do minimum wysoko przetworzoną żywność – taką jak oczyszczona mąka, rafinowany cukier i rafinowany olej. Ludzie, którzy stosują dietę roślinną opartą na produktach pełnowartościowych, często ograniczają do minimum produkty pochodzenia zwierzęcego. Podstawą tego stylu odżywiania jest odżywianie i dobre samopoczucie. Jest to najzdrowszy rodzaj diety roślinnej, jaki możesz stosować.

Co mają wspólnego diety wegańska i roślinna?

Najbardziej oczywistym podobieństwem pomiędzy dietą wegańską i roślinną jest to, że możesz oczekiwać, iż rośliny staną się podstawą twojej diety. Pomyśl o owocach, warzywach, nasionach i innych składnikach, które pochodzą bezpośrednio z natury.Każda z tych diet oferuje korzyści odżywcze, ponieważ kładą one nacisk na spożywanie produktów roślinnych.

Czym się różnią?

Eksperci zgadzają się, że największą różnicą między weganizmem a odżywianiem opartym na roślinach jest włączenie produktów zwierzęcych. Chociaż często z umiarem, dieta roślinna może zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, nabiał i jajka. Natomiast dieta wegańska z definicji wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Czy istnieją pokarmy, które są wegańskie, ale nie roślinne?

W większości przypadków odpowiedź brzmi nie – w końcu większość diet wegańskich składa się z owoców, warzyw, roślin strączkowych i innych roślin. Jednakże, podczas gdy diety oparte na roślinach stawiają zdrowie na pierwszym miejscu, technicznie rzecz biorąc, nie jest to podstawa diety wegańskiej. Więc podczas gdy torebka chipsów może kwalifikować się jako „wegańska”, ta przetworzona przekąska może nie pasować do stylu życia opartego na roślinach. W związku z tym, wzorzec żywieniowy jest sprawą osobistą, a wielu wegan z pewnością pozwala, by etyka, gęstość odżywcza i korzyści zdrowotne wspólnie kierowały ich stylem życia.

Naley pamiętać, że dieta jest indywidualna sprawą, a w każdym ze stylów odżywiania jest miejsce na mniej zdrowe wybory żywieniowe. Najważniejszy jest balas i czerpanie przyjemności z codziennego jedzenia. Warto kierować się zasadą 80:20. Mówi ona, że 80% każdej diety powinno składać się z pełnowartościowej żywności, a pozostałe 20% to miejsce na mniej wartościowe produkty.